9-то място за България на първото Европейско първенство по Бейзбол5 в историята

От 28-ми февруари до 1ви март, в гр. Вилнюс, Литва,  се проведе първото голямо първенство  в историята на тази млада „улична“ версия на бейзбола и софтбола – Европейското Първенство по Бейзбол5 2020. Мачовете се играха в залите на LITEXPO, международния изложбен център на Литва на специално подготвени игрища.

България бе представена от отбор в състав: Д.Насъпов – играещ мениджър, Гергана Ханджийска, Ралица Велчева, Мартина Костелянчик, Явор Андреев, Теодор Каракашев и Йоанис Александров, определен по време на Националния Шампионат по Бейзбол5 и Балканското Първенство 2020.

Българският отбор, Балкански шампион за 2018 и 2020, стартира очаквано силно с 2 победи срещу Естония и Чехия, но последва подценяване на противника в мача срещу Израел, последвано от  злощастна загуба след много  оспорван мач от бъдещия финалист в турнира – Литва с 12 на 11. Нашият отбор  водеше 11:8 в 5-тия, последен ининг, когато противоречиво съдийско решение обърна резултата в полза на литовците.

Последвалитеха загуби от бъдещите шампион – Франция и бронзови медалисти Русия, в състава на които блестеше Андрей Лобанов, основен питчер на националния отбор по бейзбол изпратиха нашия извън четвъртфиналите.

Във втората фаза на шампионата българите победиха Белгийския и Естонския отбори и така заеха 9-то място в крайното класиране.

Европейски шампион е Франция, която заедно с финалиста Литва,  получават правото да представляват Стария континент в Световния шампионат по Бейзбол5, през ноември в Мексико.

Следващото голямо състезание ще бъде Европейското първенство по Бейзбол5 за младежи до 18 години през август т.г.

България записа участие и в групата на  съдиите (game officials), които ръководеха мачовете по време на шампионата. След проведената двудневна клиника, нашата представителка Илиана Миховска бе избрана за ръководител на екип в първата фаза, а във втората фаза записа участия като главен съдия. Клиниката бе водена от Андреа Д‘Аурия(Италия) и Рафаел Ямес (Куба), представители на Световната Конфедерация по Бейзбол и Софтбол.

Технически директор на първенството беше Юрий Алкалай вице-президент на Европейската Конфедерация по Бейзбол и Софтбол, който в компанията на Андреа Д‘Аурия и Вирмидас Невераускас , председател на Организационния комитет връчи наградите на отборите на Франция, Литва и Русия и индивидуалните – за най-много удари и най-много отбелязани точки на Тиго Мино (Фр) и за най-добър отбор в защита – на Русия.

Първенството получи висока оценка от ръководителите на делегации и лично от президента на Световната Конфедерация по Бейзбол и Софтбол – проф. Рикардо Фракари.

Мачовете бяха предавани на живо, чрез платформата на Европейската Конфедерация по Бейзбол и Софтбол baseballsoftball.tv  и наблюдавани от над 5000 зрители от Европа и Африка.

 

 

Написано от